Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

ΚΑΛΠΑΖΩΝ ΧΟΥΛΙΓΚΑΝΙΣΜΟΣ.

Του Γιώργου Καρελιά

Υπάρχουν διάφορα είδη -ισμων, με πιο δημοφιλή εσχάτως τον λαϊκισμό και τον χουλιγκανισμό. Ξεκινάμε απο τον πρώτο και φτάνουμε στον δεύτερο, που μπορει να στείλει και μερικούς ανθρώπους στον τάφο ή, αν έχουν τύχη, στο νοσοκομείο. Όπως έγινε τις προάλλες με την εισβολή χούλιγκανς στο Θέατρο Τέχνης. Ναι, συνέβη κι αυτό!
Είμαστε η χώρα της υπερβολής, εντάξει.Αλλά πώς μπορεί να επιζήσει μια χώρα όταν ο λαϊκισμός κατακλύζει τα πάντα και μοιραία ακολουθεί ο χουλιγκανισμός; Ο αριστερός λαϊκισμός, για παράδειγμα, θέλει όλοι οι μετανάστες να γίνουν νόμιμοι. ΟΛΟΙ. Χωρίς να ρωτάει αν αυτό μπορεί να γίνει, χωρίς να βλέπει τι γίνεται γύρω του.
Μοιραία αυτός ο αριστερός λαϊκισμός τροφοδοτεί τον ακροδεξιό, τον ρατσιστικό.Που ζητάει ολοι οι μετανάστες να φύγουν. Πάλι ΟΛΟΙ. Χωρίς να μπαίνει κάν στον κόπο να αναρωτηθεί αν αυτό είναι εφικτό, να ρωτήσει μήπως κάποιοι χρειάζονται. Ο ένας λαϊκισμός θρέφει τον άλλον.
Κι όταν ξεφύγουν απο κάποια όρια, τότε οι εκφραστές του χουλιγκανίζουν. Οπως ο αριστερός πολιτικός, πρώην αρχηγός, που λέει οτι «δεν είναι Έλληνας» (!) άλλος αρχηγός, επειδή ζητάει να καταργηθεί το άσυλο. Ή αυτός που λέει οτι η χώρα είναι… υπο κατοχήν και ο εκλεγμένος πρωθυπουργός της Τσολάκογλου (σ’ αυτό ο «αριστερός» λόγος συχνά συμπίπτει με τον ακροδεξιό)! Έχουμε και τον ακροδεξιό χουλιγκανισμό, που λέει οτι κοινοβουλευτικά κόμματα κρύβονται πίσω απο την τρομοκρατία!
Αυτός είναι ο πολιτικός χουλιγκανισμός. Μετά περνάμε στον κοινωνικό. Που εκφράζεται απο τον συνδικαλιστή γιατρό, ο οποίος απειλεί οτι «θα γίνει Κάϊρο», επειδή δεν του αρέσει ένα νομοσχέδιο. Στα όρια του χουλιγκανισμού κινούνται οι δηλώσει και πράξεις εκπροσώπων και άλλων επαγγελματικών ομάδων, που επι δεκαετίες απολαμβάνουν προστατευτικά προνόμια και αρνούνται να κάνουν την παραμικρή παραχώρηση, προκηρύσσοντας συνεχείς απεργίες και αδιαφορώντας για το ποιους ταλαιπωρούν.
Όταν τέτοια συμπεριφορά έχουν οι καθωσπρέπει κοινωνικές ομάδες, γιατί να μας εκπλήσσουν οι εισβολές χούλιγκαν σε πανεπιστημιακές αίθουσες, τα σπασίματα και ο ξυλοδαρμός «ανεπιθύμητων» καθηγητών; Γιατί να μας εκπλήσσει η εισβολή θρησκόληπτων χούλιγκαν σε κινηματογράφους, θέατρα, βιβλιοπωλεία, όταν «προσβάλλονται» απο ταινίες, παραστάσεις και βιβλία , μη αντέχοντας την άλλη άποψη; Γιατί να μας εκπλήσσει που μια-οποιαδήποτε- σαχλαμάρα στο Διαδίκτυο γίνεται αφορμή να ξεσπάσει αν απίστευτο κύμα υβρεολογίου και απειλών κατά της ζωής;
Ο γηπεδικός χουλιγκανισμός, που τροφοδοτείται απο τους εμπρηστικούς τίτλους των οπαδικών εντύπων, είναι παλιό φρούτο. Όσο κι αν ξενίζει που τώρα έβαλε στο στόχαστρό του έναν χώρο τέχνης και πολιτισμού, όπως το Θέατρο Τέχνης.
Ολα μαζί πάνε να γίνουν ένα τέρας με πολλά κεφάλια, που στο τέλος θα πνιξει και όσους το δημιούργησαν και εξακολουθούν να το θρέφουν με τη συμπεριφορά και τη δράση τους.

http://www.aixmi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου