Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΗΝ κα ΔΡΑΓΩΝΑ.

Από το λιθο...Βόλο.

Μπορεί η κα Δραγώνα να διατυπώνει σε όλους τους τόνους ότι η ελληνική γλώσσα είναι μια μικρή γλώσσα, οτι η αρχαία ελληνική είναι μια νεκρή γλώσσα και ότι είναι εγωκεντρικό να διδάσκονται τα παιδιά στην πρώτη τάξη του δημοτικού σχολείου μόνο ελληνικά.
Μπορεί ο ανεξάρτητος κύπριος ευρωβουλευτής Ματσάκης να ζητά τον εκμοντερνισμό ή την απλοποίηση της ελληνικής γραφής.
Μπορεί κάποιοι να μας χαρακτηρίζουν εγωκεντρικούς και εθνικιστές. Ευτυχώς όμως που οι παρακάτω αναφορές για την αξία της ελληνικής γλώσσας ανήκουν σε ξένους και δίνουν αποστομωτικές απαντήσεις.
Ας δούμε ποιπόν τι έχουν πει για τη γλώσσα μας.
Φραγκίσκος Λιγκόρα (Σύγχρονος Ιταλός καθηγητής Πανεπιστημίου και Πρόεδρος της Διεθνούς Ακαδημίας προς διάδοσιν του πολιτισμού). «Έλληνες να είστε περήφανοι που μιλάτε την Ελληνική γλώσσα ζωντανή και μητέρα όλων των άλλων γλωσσών. Μην την παραμελείτε, αφού αυτή είναι ένα από τα λίγα αγαθά που μας έχουν απομείνει και ταυτόχρονα το διαβατήριό σας για τον παγκόσμιο πολιτισμό.»
Ο Γάλλος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Σορβόνης Κάρολος Φωριέλ είπε «Η Ελληνική έχει ομοιογένεια σαν την Γερμανική, είναι όμως πιο πλούσια από αυτήν. Έχει την σαφήνεια της Γαλλικής, έχει όμως μεγαλύτερη ακριβολογία. Είναι πιο ευλύγιστη από την Ιταλική και πολύ πιο αρμονική από την Ισπανική. Έχει δηλαδή ότι χρειάζεται για να θεωρηθεί η ωραιότερη γλώσσα της Ευρώπης.»
Ο μεγάλος Γάλλος διαφωτιστής Βολτέρος είχε πει «Είθε η Ελληνική γλώσσα να γίνει κοινή όλων των λαών.»
R. H. Robins (Σύγχρονος Άγγλος γλωσσολόγος, καθηγητής στο πανεπιστήμιου του Λονδίνου) «Φυσικά δεν είναι μόνο στη γλωσσολογία όπου οι Έλληνες υπήρξαν πρωτοπόροι για την Ευρώπη. Στο σύνολό της η πνευματική ζωή της Ευρώπης ανάγεται στο έργο των Ελλήνων στοχαστών. Ακόμα και σήμερα επιστρέφουμε αδιάκοπα στην Ελληνική κληρονομιά για να βρούμε ερεθίσματα και ενθάρρυνση.»
Διαβάστε τη συνέχεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου