Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ 1896-1960

Σαν σήμερα 2 Νοεμβρίου του 1960, πέθανε από καρδιακή προσβολή πάνω στο πόντιουμ της Σκάλας του Μιλάνου, ο διεθνούς φήμης αρχιμουσικός, συνθέτης και πιανίστας. Ήταν γνωστός για τη φωτογραφική του μνήμη (συχνά διεύθυνε χωρίς παρτιτούρα) και τον ασκητικό τρόπο της ζωής του.
Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 18 Φεβρουαρίου 1896. Σπούδασε πιάνο και σύνθεση στο Ωδείο Αθηνών. Στη συνέχεια εργάστηκε ως μουσικός στην Κρατική Όπερα του Βερολίνου απ΄ όπου αρχίζει η διεθνής του καριέρα.
Το 1936 διευθύνει τη Συμφωνική Ορχήστρα της Βοστόνης και στη συνέχεια τη διεύθυνση της Συμφωνικής Ορχήστρας της Μινεάπολης, στην οποία παρέμεινε επικεφαλής έως το 1949, οπότε μετακόμισε στη Συμφωνική της Νέας Υόρκης, στην οποία παρέμεινε έως το 1957 ως αρχιμουσικός και καλλιτεχνικός διευθυντής.
Ο Δημήτρης Μητρόπουλος, δεν υπήρξε μόνο σπουδαίος μαέστρος, υπήρξε και πολύ αξιόλογος συνθέτης. Έγραψε περίπου 40 έργα για ορχήστρα, πιάνο και φωνή και την όπερα «Αδελφή Βεατρίκη».
Είχε εκφράσει την επιθυμία η σορός του να καεί και η τέφρα του να διακομισθεί στην Ελλάδα. Η τέφρα του, ύστερα από μια συγκινητική τελετή στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, όπου και παρέμεινε για κάποιο διάστημα, στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Α' Νεκροταφείο, σε τάφο που παραχώρησε ο Δήμος Αθηναίων.
λιθο...Βόλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου