Τρίτη, 1 Μαρτίου 2011

ΠΟΥ...ΧΑΘΗΚΕ Ο ΜΑΗΣ ΤΟΥ '68;

Του Δημοσθένη Μαρίνου.

Ο συμβολισμός της εικόνας του Θεόδωρου Πάγκαλου, παρουσία του Κώστα Γαβρά, δυο «ιερών τεράτων» της εξέγερσης του Μάη του 1968 στη Γαλλία, να βρίσκονται σε μια αίθουσα στο Παρίσι, εν μέσω ύβρεων, φωνών και αποδοκιμασιών από Έλληνες και Γάλλους φοιτητές, στέλνει ένα μήνυμα πολύ πιο ισχυρό και εκκωφαντικό από την ουσία του περιστατικού.
Παρουσιάζει τον «οδικό χάρτη» της φθοράς, για νέους μιας άλλης εποχής, με επαναστατικό πνεύμα και ιδέες, που στο πλαίσιο μιας θορυβώδους ενηλικίωσης, προσχώρησαν στο κατεστημένο που ήθελαν να πολεμήσουν, άσκησαν μια «διανοουμενίστικη δικτατορία», έκριναν με αλαζονεία τους πάντες και τα πάντα, εξαιρώντας… τον εαυτό τους, τον οποίο εξίσου αλαζονικά θέτουν υπεράνω κριτικής. Λες και στο όνομα των αγώνων του Μάη του ’68, υπάρχει ένα «διαρκές άσυλο» για όλες τις πράξεις τους.
«Αντικομφορτιστές» που… δεν στερήθηκαν τα σύγχρονα κομφόρ, «Αριστεροί» που έχουν εντρυφήσει στα κάθε άλλα παρά παρακινούμενα από κοινωνικά ιδεώδη, παιχνίδια της εξουσίας.
Θα ήθελε κανείς να πιστεύει ότι τα Ελληνόπουλα του Μάη του ’68, θα είχαν μια άλλη, καλύτερη εξέλιξη από τους Γάλλους «συναγωνιστές» τους. Μήπως όμως τα όσα έγιναν το Σάββατο στην Πόλη του Φωτός, μας διαψεύδουν;

1 σχόλιο:

 1. BLOGGERS... ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΟΥΜΕ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΑ! ΝΙΚΗΣΤΕ ΤΟ ΦΟΒΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΠΙΒΑΛΟΥΝ ΟΙ ΔΥΝΑΣΤΕΣ ΔΝΤ ΚΑΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ
  OXI ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΦΑΣΙΑ...2 Μαρτη στις 3 με 11 μ.μ.... Πρόταση προς όλους τους BLOGGERS
  Φίλοι -ες αναγνώστες-τριες ενημερώστε τους bloggers με σχόλιο ή e-mail για την πρόταση και για την συμετοχή τους. Είναι αδύνατο να τους ενημερώσουμε όλους μόνοι μας. Αξίζει τον κόπο.

  απο galaxiako.blogspot.com

  Πρόταση προς όλους τους BLOGGERS
  Προτείνουμε:
  Στις 2 Μάρτη Τετάρτη από τις 3 μ.μ. μέχρι τις 11 μ.μ. να αναρτήσουμε όλα τα blog ανάρτηση με τον ίδιο τίτλο και το κάθε blog τις δικές του απόψεις ως περιεχόμενο. Ως τίτλο:
  Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ - ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΧΡΕΟΣ – ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ Δ.Ν.Τ - ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΚΛΕΦΤΕΣ – ΟΙ ΕΝΟΧΟΙ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ.
  Προτείνουμε ακόμα μια φωτοσύνθεση του χάρτη της Ελλάδας με στάμπα « ΟΧΙ, ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ» δύο φωτοσύνθέσεις είναι στην αρχική σελίδα του blog όποιος θέλει μπορεί να πάρει κάποια έτοιμη ή να φτιάξει.
  Με αυτό τον τίτλο που είναι φανταζόμαστε λίγο πολύ αποδεκτός από την μεγάλη πλειοψηφία των bloggers και φυσικά ο καθένας μπορεί να αναπτύξει τα δικά του επιχειρήματα και απόψεις αλλά και να δώσει και άλλες προτάσεις. (Στην ανάλυση προφανώς δεν γίνεται όλοι να συμφωνήσουν με ένα κείμενο ή τουλάχιστον προς το παρών είναι πάρα πολύ δύσκολο και θέλει προετοιμασία.)
  Α) Είναι ένας τρόπος να ακουστούμε από όλους ,πιο μακριά και πιο έντονα.
  Β) θα είναι μια δοκιμή και για επόμενη μαζική διαμαρτυρία ή προβολή κάποιου εθνικού ή κοινωνικο-πολιτικού ή οικονομικού ζητήματος.
  Γ) Η φωνή μας θα φτάσει και στο εξωτερικό και στις Βρυξέλλες πιο δυνατή.
  Δ) Εάν κάποιος διαφωνεί ή τώρα ή σε επόμενη παρόμοια κίνηση είναι ελεύθερος προφανώς να μη συμμετέχει είναι πέρα για πέρα επιλογή και δικαίωμα του καθενός .
  Όλοι μας να ενημερώσουμε όλα τα φιλικά μας blogs αλλά και όσα μπορεί ο καθένας για την κίνηση αυτή. Είναι μια πρόταση που δεν κρύβει καμία ύπουλη σκοπιμότητα παρά αυτά και μόνο που γράφουμε. Την πρόταση την κάνουμε με ειλικρίνεια και χωρίς άλλο στόχο ή σκοπό. Θεωρήσαμε σωστό να την διακινήσουμε μέσω σχολίων γιατί δεν βρίσκουμε άλλο τρόπο. Συνάδελφοι (αν στέκει ) bloggers η Χώρα μας πνίγεται …κάτι μα κάτι πρέπει να γίνει.
  Ευχαριστούμε κι ελπίζουμε.... το e-mαιl μας ειναι: diaskronos@gmail.com
  Η ομάδα του galaxiako.blogspot.com : diaskronos, anarxos, antromeda, kiklonas, anarxosimoritis
  ΥΓ Εάν κάποιος (οποιοσδήποτε) θέλει το ονοματεπώνυμο μας θα το δώσουμε με το e-mail. Δεν υπάρχει πρόβλημα και μάλιστα χωρίς να ζητήσουμε το δικό του για να μην υπάρχουν αμφιβολίες. Ειναι μια κίνηση που εξαρτάται απο όλους μας.
  galaxiako.blogspot.com 27/02/2011

  ΑπάντησηΔιαγραφή