Τρίτη 31 Μαΐου 2011

ΚΙΝΗΜΑ ΤΩΝ 10. ΝΑ ΣΙΩΠΗΣΟΥΝ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ.

Του Τάκη Θεοδωρόπουλου

- Να ξαναγίνει η Αθήνα πόλη. Μια χώρα δεν μπορεί να προσδοκά ανάπτυξη, ή έστω ανάκαμψη, αν αυτή η χώρα δεν έχει πρωτεύουσα. Δεν μπορείς να περιμένεις τουρισμό αν το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το σημαντικότερο στο είδος του στον κόσμο, συνορεύει με τους ναρκομανείς της οδού Τοσίτσα. Για να ξαναγίνει η Αθήνα πόλη πρέπει να αποσυμφορηθεί από το πλήθος των μεταναστών καταρχάς και να παραδοθεί ο δημόσιος χώρος σ’ αυτούς που ανήκει, στους πολίτες του και όχι στους καταχραστές του, συνδικαλιστές, μικροπωλητές και εκπροσώπους του κάθε πικραμένου. Το ζήτημα της ασφάλειας είναι ζωτικό και λύνεται μόνον με την αποκατάσταση του κύρους της αστυνομίας και όχι με την αριθμητική αύξηση του πλήθους των αστυνομικών.
- Η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα. Να απαγορευθεί η έκφραση η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα. Η δημοκρατία, όπως κάθε πολιτικό σύστημα είναι γεμάτο αδιέξοδα. Η αρχή ότι ειδικά η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα χρησιμεύει μόνον στους έλληνες πολιτικούς οι οποίοι το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι εκλογές. Στο ενδιάμεσο δυσκολεύονται.
- Να σιωπήσουν οι οικονομολόγοι. Οι οικονομολόγοι στην μετά Μνημόνιο εποχή έχουν γίνει οι αστρολόγοι της δημόσιας ζωής. Προβλέπουν, πέφτουν έξω στις προβλέψεις τους κατά σύστημα και την επομένη βγάζουν άλλες για να διαψευσθούν. Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι οικονομικό. Είναι κατ’ εξοχήν πολιτικό.
- Η παράνοια βλάπτει σοβαρά την υγεία. Κανείς δεν μας πολεμά, κανείς δεν μας εχθρεύεται εκ των προτέρων. Η διεθνής απαξίωση της Ελλάδας οφείλεται σε ένα μεγάλο βαθμό στην δική μας παράνοια. Δυστυχώς δεν υπάρχει θεσμός του «εθνικού ψυχιάτρου» οπότε τον ρόλο του θεραπευτή πρέπει να τον αναλάβουμε οι ίδιοι.
-Τέλος στο αυτομαστίγωμα. Το αυτομαστίγωμα είναι η άλλη πλευρά του νομίσματος της παράνοιας. Δεν είμαστε όλοι φοροφυγάδες, δεν είμαστε όλοι απατεώνες, δεν είμαστε όλοι ανίκανοι. Το αν οι ανίκανοι δίνουν τον τόνο στην ελληνική κοινωνία αυτό είναι άλλο θέμα. Το ζήτημα είναι ότι το μεγαλύτερο ποσοστό της ελληνικής κοινωνίας, μέχρι στιγμής, επέδειξε εκπληκτική υπομονή και αντοχή στην δοκιμασία που περνάμε.
- Μην νοσταλγείς την προηγούμενη κατάσταση. Πριν τρία χρόνια μπορεί να είχαμε περισσότερα εισοδήματα όμως η κατάστασή μας ήταν χειρότερη από την σημερινή. Όχι μόνον γιατί αυτό που ζούμε τώρα τότε ήταν μπροστά μας, αλλά και γιατί δεν το βλέπαμε. Από μιαν άποψη η Ελλάδα της κρίσης είναι πιο ενδιαφέρουσα από την Ελλάδα που είχε μετατρέψει τον εαυτό της σε νυχτερινό κέντρο διαρκείας.
- Διάλογος. Να θυμηθούμε ότι για να υπάρξει διάλογος πρέπει πρώτα να υπάρξει λόγος- τουλάχιστον ένας. Κι αν κάτι λείπει αυτή τη στιγμή είναι ο πολιτικός λόγος. Ένας πολιτικός λόγος που θα σε πείσει ότι αξίζει τον κόπο να περάσεις τις θυσίες για να ζήσεις καλύτερα. Ένας πολιτικός λόγος που θα σου δείξει ποιο είναι αυτό το καλύτερα που προσδοκάς.
- Αγροτική παραγωγή πολιτισμός. Να θυμηθούμε τις αξίες που καταστρέψαμε. Να θυμηθούμε πως η Ελλάδα θα μπορούσε να παράγει πορτοκάλια σινιέ, όπως η Ιταλία παράγει κοστούμια Αρμάνι. Να θυμηθούμε πως η Ελλάδα θα μπορούσε, και με τον πολιτισμό της και με το περιβάλλον της, να είναι ένας χώρος πολυτελείας για όλη την υπόλοιπη Ευρώπη. Και να κάνουμε επανεκκίνηση.
- Υπαρκτός σοσιαλισμός. Ας το πάρουμε απόφαση πως το καθεστώς του υπαρκτού σοσιαλισμού που επέβαλε στην Ελλάδα ο Λεβιάθαν του κράτους, με την συνεργασία δεξιάς και αριστεράς, αυτήν την στιγμή καταρρέει με πάταγο στα κεφάλια μας. Οφείλεις να προφυλαχθείς από τα καδρόνια αλλά και να προετοιμάσεις την επόμενη μέρα. Γι’ αυτό σταμάτα να ακούς τους αριστεροδέξιους νοσταλγούς του υπαρκτού σοσιαλισμού.
- Ευρώπη. Ευρώπη δεν είναι μόνον η Μέρκελ ο Σαρκοζί και ο Μπερλουσκόνι. Όσο κι αν το τρίο μας κάνει να αντιμετωπίζουμε με επιείκεια τους δικούς μας καρατερίστες καλόν θα ήτο να μην αφήσουμε στα χέρια κανενός απ’ αυτούς την υπόθεση Ευρώπη. Είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση και πολιτικά και πολιτισμικά την οποία εμείς οι Έλληνες ως τώρα δεν την πήραμε στα σοβαρά. Και σ’ αυτό το σημείο χρειάζεται επανεκκίνηση.

*Ο Τάκης Θεοδωρόπουλος είναι μυθιστοριογράφος και δοκιμιογράφος. Εργάζεται ως διευθυντής σειρών στις εκδόσεις Ωκεανίδα και είναι μόνιμος επιφυλλιδογράφος στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου