Σάββατο 26 Μαΐου 2012

ΩΔΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΝΤΡΟΠΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ!

O γερμανός νομπελίστας Γκίντερ Γκρας με νέο ποίημά του υπερασπίζεται την Ελλάδα απέναντι στην υπόλοιπη Ευρώπ, την οποία καυτηριάζει επειδή, όπως λέει, διαπομπεύει την Ελλάδα, εν μέσω της κρίσης του ευρώ.
«Το λίκνο της Δημοκρατίας δεν επιτρέπεται να διαπομπεύεται»,
γράφει ο πολυβραβευμένος ποιητής στο νέο του δημιούργημα «Ντροπή στην Ευρώπη», το οποίο δημοσιεύεται στην εφημεριδα «Süddeutsche Zeitung».

Ο ποιητής κατηγορεί την Ευρώπη ότι διαπομπεύει απροκάλυπτα την Ελλάδα ως οφειλέτη και «θρυμματίζει τις αξίες της με φόρους». «…«Καρφωμένη γυμνή στον πάσσαλο, γιατί είναι πνιγμένη στα χρέη, μια χώρα υποφέρει…. ως να ήταν μια άνομη χώρα στην οποία όσοι έχουν την εξουσία σφίγγουν όλο και περισσότερο το ζωνάρι».

Το ποίημα αποτελείται από δώδεκα στροφές, ξεκινά με τις γραμμές «κοντά στο χάος, επειδή δεν ανταποκρίθηκες στις αγορές, είσαι μακριά από εκείνη τη χώρα που σου δίδαξε το μέτρο. Η Ελλάδα διασύρεται, διαπομπεύεται ως οφειλέτης, υποφέρει μια χώρα προς την οποία το χρέος ευγνωμοσύνης θα έπρεπε να είναι παροιμιώδες»…

Ο 84χρονος συγγραφέας καταγγέλλει ότι η Ελλάδα ήταν καταδικασμένη στη φτώχεια και κατηγορεί την Ευρώπη ότι της δίνει να πιει το ποτήρι με το κώνειο, σε μια ευθεία αναφορά στον έλληνα φιλόσοφο Σωκράτη.

Ο Γκρας κάνει αναφορά στη γερμανική κατοχή κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και τελειώνοντας προειδοποιεί την Ευρωπαϊκή Ένωση : «Εσύ η Ευρώπη, θα πεθάνεις χωρίς ψυχή, χωρίς τη χώρα που σε δημιούργησε».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου