Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΓΡΑΨΟΥΜΕ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΑΣ ΣΗΜΕΙΩΜΑ;

Του Κυριάκου Κουβελιώτη*

«Περί Παιδείας και Άλλων Αγαθών»
«Παιδεία είναι αυτό που μένει όταν ότι έχουμε μάθει έχει ξεχαστεί»
Η ρήση του Αλβέρτου Αϊνστάιν δεν είναι μόνο επίκαιρη, είναι και διδακτική για όσους από εμάς έχουμε ξεχάσει μαζί με κάποιες γνώσεις και την κοινή λογική μας. Θα ήταν δόκιμο να κάνουμε ένα διάλειμμα από τον βομβαρδισμό των σεμιναρίων οικονομικών που δεχόμαστε καθημερινά, καθώς είναι πλέον παραπάνω από φανερό ότι δεν θα βρούμε εκεί τις λύσεις που αναζητούμε. Και καθώς είναι, επίσης, σίγουρο ότι ούτε εύκολες λύσεις υπάρχουν ούτε γρήγορες ας αφήσουμε λίγο τους αριθμούς και τις αγορές στην ησυχία τους μήπως ηρεμήσουμε κι εμείς μαζί τους. Καθώς, λοιπόν, τα περισσότερα αγαθά τα αποτιμούμε είτε με αριθμούς είτε με το νόμισμα που αρχίζει με το γράμμα «ε», θα πρέπει να στραφούμε σε κάποια άλλα «αγαθά» – λύσεις.
Αν ένα από τα «αγαθά» – λύσεις για να ξεπεράσουμε την παρούσα κρίση μας προσφέρει η Παιδεία τότε θα πρέπει να τοποθετηθούμε απέναντι της με όλη μας την ειλικρίνεια και εξαντλώντας την αυτοκριτική μας.
Οι συζητήσεις, τα μέτωπα οι μεταρρυθμίσεις και τα άλλα συναφή σχετικά με την Παιδεία στην Ελλάδα αποτελούν ζητήματα που κάθε γενιά έχει βιώσει με θαυμαστή ποικιλία και πλουραλισμό. Η Παιδεία για τον Έλληνα είναι κληρονομικό χάρισμα, βρίσκεται στο γονιδίωμα που κουβαλά αιώνες τώρα. Βρίσκεται μέσα του και ας μην το γνωρίζει πολλές φορές. Αυτή την Παιδεία μπορούν να την αναδείξουν συγκεκριμένα πράγματα: μια σωστή εκπαίδευση, οι εμπειρίες που ζούμε, και το ελληνικό φιλότιμο! Αν, λοιπόν, το εκπαιδευτικό σύστημα χωλαίνει όπως πάντα, οι εμπειρίες που ζούμε είναι άσχημες, όπως στις μέρες μας, πάλι καταλήγουμε στο τελευταίο. Εκτός, όμως, της έλλειψης που παρατηρείται τελευταία δεν υπάρχει και μετάφραση για τη λέξη ώστε να την εξηγήσουμε στους Ευρωπαίους και στους άλλους μας εταίρους.
Θα χρειασθεί να υποστηρίξουμε δύο στερεότυπα: ότι «όλα είναι θέμα παιδείας» και ότι «η κρίση είναι ευκαιρία»! Είτε μας αρέσει είτε όχι και τα δύο αποτελούν πραγματικότητα. Σε αυτή τη χώρα διακρινόμαστε, inter alia, και για τα εξής τέσσερα χαρακτηριστικά: το απίστευτο ταλέντο να ολοκληρώνουμε τα πάντα την τελευταία στιγμή με επιτυχία, τον απαράμιλλο ενθουσιασμό που μας διακρίνει όταν πιστέψουμε σε κάτι, τη διττή φύση μας μοιρασμένη στον «Έλληνα» και το «Ρωμιό», και το μοναδικό και αποκλειστικό μας φιλότιμο που αναφέραμε πιο πριν. Αν προσθέσουμε την ανήσυχη φύση μας, την τεχνογνωσία που έχουν οι νέες γενιές, τις ιστορικές μας καταβολές και το απίστευτο, όσο και σχεδόν ανεκμετάλλευτο, brand name που κουβαλάμε, τότε έχουμε περιγράψει με σχετική επάρκεια το επικαιροποιημένο εθνικό μας Βιογραφικό Σημείωμα.

*Ο Κυριάκος Κουβελιώτης είναι Πρόεδρος του Εκπαιδευτικού Οργανισμού Atheneum – Liberal Studies και Καθηγητής του Διεθνούς Τελεματικού Πανεπιστημίου International Telematic University UNINETTUNO.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου