Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Ο ΧΑΜΕΝΟΣ ΣΕΒΑΣΜΟΣ

Του Γιώργου Κ.*

Τόσες μέρες διαβάζω άρθρα που σχολιάζουν τα αποτελέσματα των εκλογών και μιλούν για το μέλλον της χώρας και την ακυβερνησία που έχει προκύψει. Κανείς δεν μίλησε, πέρα από τα προεκλογικά σλόγκαν των κομμάτων, για το μέλλον των νέων παιδιών, αυτών που σε μια βδομάδα δίνουν έναν άνισο αγώνα για να περάσουν στα πανεπιστήμια. Έναν αγώνα, ο οποίος μόλις τελειώσει θα μας αφήσει μονάχα τις κακές μνήμες της στείρας αποστήθισης, της ξερής και τυποποιημένης μάθησης.
Μέσα σε τριάντα οκτώ χρόνια μεταπολίτευσης κανένα κόμμα, καμία αριστερά και καμιά δεξιά δεν μπόρεσαν να δημιουργήσουν από την αρχή ένα εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο θα γεννά ολοκληρωμένες προσωπικότητες και δεν θα εξασκεί μονάχα την ικανότητα απομνημόνευσης των νέων. Και παρόλα αυτά, παρόλη την αβελτηρία του εκπαιδευτικού συστήματος, μέσα σε αυτή την περίοδο βγήκαν από την χώρα μυαλά που διαπρέπουν σήμερα, φυσικά, στο εξωτερικό. Τους εξωθήσατε τόσα χρόνια σε μια νέας μορφής ξενιτιά.
Κι εγώ και χιλιάδες άλλοι, αναγκαζόμαστε να σχεδιάζουμε ένα μέλλον σε μια διεφθαρμένη κοινωνία που πνίγει τα όνειρα μας, όσα όνειρα απέμειναν και σε όσους συνεχίζουν να ονειρεύονται. Την επόμενη Δευτέρα, οι Πανελλήνιες θα είναι για άλλη μια χρονιά ένα δευτερευούσης σημασίας θέμα, το οποίο θα καλύψουν οι εκλογές, η ανικανότητα των πολιτικάντηδων αρχηγών και η ανώριμη ευρωπαϊκή ένωση. Για άλλη μια φορά ο μόνος αληθινός αγώνας, μαζί με τον αγώνα που δίνουν άνεργοι γονείς για τα παιδιά τους, δε θα προβληματίσει κανέναν.
Η Ελλάδα λένε πως είχε πάντα την ιδιότητα να τρώει τα παιδιά της, κανένας από όσους το έχουν ξεστομίσει δεν προσπάθησε να αλλάξει αυτήν την κατάσταση. Κανένας πολιτικός, οργανισμός ή απλός πολίτης δεν ενδιαφέρθηκε να λύσει το πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας, που έχει τις ρίζες του στην παιδεία. Κανένας έλληνας δεν προσπάθησε να κρατήσει τα παιδιά του στην πατρίδα τους και κανένα κράτος ή κυβέρνηση δεν τους έδωσε δυνατότητες να ασχοληθούν με ό,τι αγαπούν και να προσφέρουν στους συμπολίτες τους.
Το εκπαιδευτικό σύστημα ήτανε πάντοτε αντιγραφή ξένων συστημάτων. Δεν διαμορφώθηκε ποτέ με βάση την ελληνική πραγματικότητα, έχοντας γνώση των ελληνικών πραγμάτων και απαιτήσεων. Ήταν η εύκολη λύση να παραμεριστούν οι νέες γενιές, όμως αυτός ο παραμερισμός τους οδήγησε και τους οδηγεί να γυρίσουν και οι ίδιοι την πλάτη σε μία πατρίδα που ανάξια της ιστορίας της, τους πρόδωσε.
Η χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία, την Ισότητα και τον Σεβασμό φαίνεται ανάξια να κατανοήσει σήμερα το νόημα αυτών των εννοιών. Έχουμε χάσει κάθε ίχνος δημοκρατίας, έχουμε λησμονήσει την σημασία της ισότητας και συμπεριφερόμαστε όπως τα ζώα στους άλλους ανθρώπους. Μα κυρίως σβήστηκαν από το λεξιλόγιο μας, ο σεβασμός και η ευγένεια…
Μου ζητάτε καθημερινά να σας εμπιστευτώ, πώς να το κάνω, όμως, όταν δεν με σέβεστε;

*Ο Γιώργος Κ. είναι μαθητής Γ' Λυκείου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου