Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΑΝ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΕΤΣΙ

Του Γιώργου Σταθόπουλου*

Σκίτσο του Μιχαήλ Κουντούρη
Η πατρίδα μας ζει με δανεικά, έναν αιώνα περίπου. Η επαιτεία κάποια στιγμή τελειώνει. Δεν μπορεί να είσαι αξιοπρεπής ζητιάνος. Επειδή συνεχίζουμε την επαιτεία, είμαστε υποχρεωμένοι και να τηρούμε τις συμφωνίες.
Η πατρίδα μας ζει με δανεικά, έναν αιώνα περίπου. Η επαιτεία κάποια στιγμή τελειώνει. Δεν μπορεί να είσαι αξιοπρεπής ζητιάνος. Επειδή συνεχίζουμε την επαιτεία, είμαστε υποχρεωμένοι και να τηρούμε τις συμφωνίες.
Ο πολίτης και ο πολιτικός είναι οι μεγάλοι ένοχοι. Η κλοπή είναι αρχέγονο ένστικτο. Δεν μπόρεσαν ούτε οι θρησκείες ούτε οι νόμοι να την ανακόψουν. Από τη στιγμή που γεννιέται ο άνθρωπος, άθελα ή ηθελημένα, μπαίνει στην παρανομία.
Ο λαϊκισμός είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του λαού και της πολιτικής. Θα πρέπει επιτέλους να μάθουμε να ξεχωρίζουμε το λαϊκό από το λαϊκίστικο, το οποίο σε τελευταία ανάλυση, γίνεται και χυδαίο. Στις μέρες μας αυτό κυριαρχεί και το λένε πολιτική δραστηριότητα. Η πολιτεία μεταχειρίζεται τον καλλιτέχνη για λόγους κομματικούς. Αυτό είναι το άλλο κακό.
Τώρα, είναι επιτακτική ανάγκη οι πολιτικοί να πουν την αλήθεια και οι πολίτες να πάρουν τις ευθύνες τους.
Οι πολιτικοί πρέπει να πουν τα πράγματα ως έχουν. Να είναι σαφείς στις δηλώσεις τους. Να εξηγήσουν στον κόσμο, να μας εξηγήσουν πού ακριβώς βρίσκεται η χώρα. Κανένας ή τουλάχιστον οι περισσότεροι δε ξέρουν τι σημαίνει το μνημόνιο. Είναι μία «τσίχλα» που ο καθένας τους το πουλάει όπως θέλει. Άλλος θα το καταργήσει, άλλος θα το αλλάξει, αλλά κανένας δεν μας λέει τι θα σημαίνει για τη χώρα αυτή η κατάργηση ή η αλλαγή. Η ουσία είναι ότι αύριο δεν θα έχουμε να φάμε.
Μόνο στο κέντρο της Αθήνας, στον δικό μου χώρο, έχουν κλείσει 15 γκαλερί. Ζούμε με τις οικονομίες που έχουμε - αν έχουμε κάνει εφόσον πέρασε η χρυσή εποχή που υπήρχαν χρήματα.
Αύριο το πρωί η Ελλάδα τελειώνει αν συνεχίσουμε έτσι. Γι' αυτό πρέπει κι εμείς, οι πολίτες, να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν. Δεν είμαστε παραγωγικοί. Αν δεν μάθουμε να δουλεύουμε πρώτα για μας δεν θα τα καταφέρουμε. Δεν μπορεί να εισάγουμε προϊόντα τα οποία έχουμε σε αφθονία στη χώρα μας.
Έχουμε το... καλύτερο οικόπεδο στον πλανήτη και δεν μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε σωστά. Θα μπορούσε η Ελλάδα να είναι η πιο πλούσια χώρα.
Αν κάναμε σημαία μας το παν μέτρον άριστον, σίγουρα πολλά θα μπορούσαμε να καταφέρουμε.
Ο λαϊκισμός είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του λαού και της πολιτικής
* Ο Γιώργος Σταθόπουλος είναι ζωγράφος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου