Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Η ΑΡΧΑΙΑ ΣΟΦΙΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΥΠΟΜΟΝΕΤΙΚΑ...

Της Ειρήνης Ξένια

Η φιλοσοφία είναι στην ουσία μια μεγάλη παρέα. Η παρέα των φίλων της Σοφίας. Το κείμενο που θα διαβάσετε γράφτηκε από τον πατέρα μιας φίλης μου, το όνομα του οποίου θα κρατήσω εκτός για αρχή. Ελπίζω να σας δώσει νέα πνοή στις σκέψεις σας!


Η Ελλάδα είναι το λίκνο της φιλοσοφίας. Παρ' όλο που η αρχαία σοφία δεν εμπνέει πια τους σημερινούς κατοίκους της χώρας, φωλιάζει ακόμα στα βαθύτερα στρώματα της προσωπικότητας των Νεοελλήνων. Γι' αυτό δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια για να πεισθούμε για τη σημασία της φιλοσοφίας, αφού ο καθένας μας ξέρει, έστω και υποσυνείδητα, ότι ο φιλοσοφικός στοχασμός για το Αγαθό, το Ωραίο και το Αληθινό, είναι κάτι που σε κάνει περήφανο που είσαι άνθρωπος.
Ωστόσο, η πίεση που ασκεί πάνω μας ο σημερινός τρόπος διαβίωσης, η συνεχής επιτάχυνση του ρυθμού ζωής μας, λόγω της αδυσώπητης τεχνολογίας και των καταναλωτικών προτύπων, έχει κάνει πολλούς να ξεχνάνε τις εσωτερικές ανάγκες του ανθρώπου. Στον βαθμό που η τεχνολογία μας κάνει να στηριζόμαστε όλο και πιο πολύ στα δεκανίκια της, που οδηγούν τελικά στη στενή εξειδίκευση και στον περιορισμό των νοητικών μας οριζόντων, μας κάνει όλο και λιγότερο αυτοδύναμους, όλο και λιγότερο υπεύθυνους. Σε συνδυασμό με την αλλοτρίωση που προκύπτει από την αλόγιστη κατανάλωση, τα μεγάλα εκείνα ιδανικά που εκφράστηκαν στον ελλαδικό χώρο, όπως η δημοκρατία, η αξιοπρέπεια, η ανεξαρτησία, η ατομική ευθύνη, υπονομεύονται συνεχώς. Έτσι, τελικά οδηγηθήκαμε από τη σπάταλη και ανεύθυνη πολιτική ηγεσία μας και την αναξιοκρατική δημόσια μας διοίκηση, στην εξάρτηση, στην αναξιοπρέπεια και σε αδυναμία να κάνουμε έστω και στοιχειώδη αυτοκριτική. Πάντα φταίνε "οι προηγούμενοι", "οι άλλοι", το σύστημα, οι κερδοσκόποι, "οι ξένοι", οι μετανάστες κλπ, αλλά καθόλου εμείς, με τις λανθασμένες νοοτροπίες μας και τις αρνητικές συμπεριφορές μας.
Η μεταβατική, κρίσιμη εποχή, την οποία όλοι βιώνουμε με επώδυνο τρόπο, προαναγγέλλει -αν μπορέσουμε να την αντιμετωπίσουμε με καθαρό μυαλό και αλληλεγγύη και όχι με μικρόμυαλος "κοινωνικούς αυτοματισμούς"- νέους και διαυγής τρόπους σκέψης, καλύτερες συμπεριφορές, μερισμού και συνεργασίας, και κοινωνικές σχέσεις που θα προάγουν την αρμονική συνύπαρξη και την προσωπική καλλιέργεια και υπευθυνότητα.
Με αυτόν τον τρόπο θα γίνουμε ικανοί να διατυπώσουμε και να εκφράσουμε με την προσωπική μας στάση ζωής, μια νέα φιλοσοφία, η οποία να προσιδιάζει στα προβλήματα, στα διλήμματα, τις αγωνίες και τις ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου του 21ου αιώνα.
Σε αυτές τις μέρες των μεγάλων αλλαγών, που είναι και επίσης και μέρες διαφθοράς, αλλοτρίωσης, φόβου και απληστίας, πρέπει να στηριζόμαστε γερά σε ιδεώδη και αξίες, με άλλα λόγια σε ότι είναι σωστό και αγαθό και έτσι μας εξυψώνει τη ζωή. Παράλληλα, πρέπει να αρνούμαστε ότι είναι απλώς βολικό ή ιδιοτελές και επομένως αντιπροσωπεύει τη συνέχιση και την κυριαρχία της εγωκεντρικής - συμφεροντολογικής αντίληψης και συμπεριφοράς.
"Ζω υπεύθυνα" σήμερα, σημαίνει ότι φροντίζω όσο καλύτερα μπορώ το κοινωνικό και φυσικό περιβάλλον, ώστε οι μελλοντικές γενιές, τα παιδιά μας και τα παιδιά των παιδιών μας, να μην κληρονομήσουν από εμάς ερήμωση και καταστροφή, αλλά αντίθετα συνθήκες Ελευθερίας, Δικαιοσύνης και Ευτυχίας. Ο Περικλής στον περίφημο επιτάφιο λόγο που εκφώνησε το 432 π.χ. είπε: "Η ευτυχία βρίσκεται στην ελευθερία και η ελευθερία στην ευτυχία."
Αυτές τις μέρες, λοιπόν, επαγρύπνησης και ευθύνης, ας κρατάμε καλά στο μυαλό μας ότι η αρχαία σοφία περιμένει υπομονετικά, όλους αυτούς, που θα την ανακαλύψουν ξανά και θα την εκφράσουν με ένα νέο, σύγχρονο τρόπο, που θα δώσει στην ανθρωπότητα έμπνευση, καλύτερες προοπτικές κοινωνικής διαβίωσης και ένα καινούργιο σκοπό και μια τακτική ζωής, που θα εξυπηρετεί το καλό όλων και όχι το μικροκαρδοπροσωπικό, συντεχνιακό ή κομματικό συμφέρον.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου