Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2011

ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΟ ΠΑΡΟΝ.

Του Γιώργη Γιατρομανωλάκη *

Ποια θα ήταν η απάντηση στο ερώτημα του αφιερώματος τον σκληρό Δεκέμβρη του 1944, με το τέλος της γερμανικής Κατοχής και την έναρξη του Εμφυλίου; Ποια θα ήταν η απάντηση στο ίδιο ερώτημα με το τέλος του Εμφυλίου, όπου η μισή Ελλάδα θρηνούσε την άλλη, είτε βρισκόταν στη μια είτε στην άλλη παράταξη; Και, τέλος, τι θα απαντούσε κάποιος για το μέλλον των νέων στην Ελλάδα τον σκοτεινό Απρίλη του 1967; Την απάντηση την έδωσε ξεκάθαρα η Ιστορία: οι νέοι αυτής της εποχής, «που τους έλεγαν αλήτες», τα παιδιά εκείνης της αιματηρής και υβριστικής περιόδου, όχι μόνο επέζησαν, όχι μόνο βρήκαν δρόμο μέσα σε απίθανες δυσκολίες, αλλά μπόρεσαν να αλλάξουν τη μοίρα τους και τη μοίρα του τόπου. Με όλες τις εγγενείς αντιξοότητες «νικητών» και κυρίως «ηττημένων»...
Και αν το ίδιο ερώτημα διατυπωνόταν κατά τον ευοίωνο Οκτώβρη του 1981, όταν ερχόταν η «Αλλαγή», και πάλι αργότερα, στις αρχές λ.χ. της δεκαετίας του '90, όταν η Ελλάδα βίωνε χλιδές, ποια θα ήταν η απάντηση; Οτι αυτά τα παιδιά που μεγαλώνουν τώρα σε καιρούς ελπίδας και ευημερίας, μακριά από εθνικές περιπέτειες, μέσα στις ανοικτές ευρωπαϊκές μας προοπτικές, αυτοί οι νέοι, θα λέγαμε, θα έχουν σίγουρο, ευτυχισμένο μέλλον. Αλλά η Ιστορία έχει δώσει και εδώ άλλη, εντελώς διαφορετική απάντηση. Οσοι γεννήθηκαν τότε κάτω από άστρο φωτεινό σήμερα δεν φαίνεται να έχουν στον ήλιο μοίρα. Είναι αυτοί που κυρίως υποφέρουν από ανεργία και ανασφάλεια. Είναι αυτοί που πληρώνουν τις εγκληματικές πράξεις εκείνων που είχαν τότε στα χέρια τους το μέλλον του τόπου, πολλοί από τους οποίους - αλίμονο - εξακολουθούν να επιβιώνουν πολιτικά.
Δεν είμαι αρμόδιος να δώσω απάντηση γι' αυτό το αντιφατικό και παράδοξο συμβάν της ιστορίας μας. Το βέβαιο είναι πως για να προκύψει αυτή η αντιστροφή πολλοί παράγοντες θα επέδρασαν: εθνικοί, κοινωνικοί, εσωτερικοί, εξωτερικοί κτλ. Πάντως όχι μεταφυσικοί. Διακινδυνεύω ωστόσο να εκτεθώ υποστηρίζοντας ότι η μεγάλη ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στη δύσκολη αρχή που ευδοκίμησε και στην εύκολη που στράβωσε δεν είναι άλλη από την επιθυμία μας να δράσουμε κάθε φορά. Ακόμη και μέσα στα ερείπια (ή ακριβώς επειδή βρεθήκαμε στα ερείπια), ακόμη και μέσα στις χειρότερες πολιτικές και οικονομικές συνθήκες που έζησαν οι προηγούμενες γενιές, υπήρχε έκδηλη η επιθυμία να προσπαθήσουμε για το καλύτερο. Δεν χρειάζεται να πάμε μακριά: η λογοτεχνία εκείνων των χρόνων, πεζογραφία και ποίηση, βρίθει από μικρά καθημερινά έπη ανθρώπων που προσπαθούσαν να σηκωθούν από τις «ερμιές». Αντίθετα, από τις αρχές της δεκαετίας του '80 ως και λίγα χρόνια πριν, το εθνικό, το κοινωνικό και οπωσδήποτε το εκπαιδευτικό «ιδανικό» ήταν όχι απλώς η ραστώνη αλλά η διακήρυξη της ήσσονος προσπάθειας. Ειδικά στην εκπαίδευση (που αναγκαστικά σχετίζεται με τους νέους) αυτό το δόγμα έκανε θραύση. Ολα χαμήλωσαν, όλα έγιναν πιο «λάιτ», πιο «δημοκρατικά». Ακόμη και η γραμματική αγωγή καταργήθηκε. Οι «βάσεις» έπεσαν από το 14 στο 12, από εκεί στο 10 και σήμερα είναι σε τροχιά Χρηματιστηρίου: κυμαίνονται γύρω στο 5-6! Ολα αυτά (και όσα άλλα παρόμοια) είναι ενδεικτικά, όχι αναγκαστικά αποδεικτικά στοιχεία γι' αυτή την κατάπτωση. Αλλά από κάπου πρέπει να αρχίσουμε. Το μέλλον λοιπόν για τους σημερινούς νέους δείχνει να είναι όντως σκοτεινό. Είτε σπουδάζουν είτε όχι. Είτε κατεβαίνουν στις πορείες πετροβολώντας και σπάζοντας είτε παρακολουθούν τις εξελίξεις αμέτοχοι. Αλλά αυτό προφανώς δεν σημαίνει ότι δεν έχουν μέλλον. Η διαφθορά και η καταρράκωση του υπάρχοντος πολιτικού και κοινωνικού συστήματος συνιστούν το Κακό, αλλά από την άλλη, όσο και να ακούγεται οξύμωρο, αυτό το Κακό μπορεί να αποτελέσει πάλι πηγή δημιουργίας. Το γεγονός ότι κανένας από τους σημερινούς πολιτικούς «ηγέτες» δεν μπορεί να εμπνεύσει και να δώσει ελπίδα δεν είναι απαραιτήτως αρνητικό. Δείχνει από μόνο του ανατροπή και αντικατάσταση. Ετσι, λέω, ανοίγονται προοπτικές για τους νέους, προοπτικές για δράση εξαιρετικές. Αρκεί να κλείσουν τα αφτιά τους σε εκείνους τους μεγαλωμένους αλλά καθόλου μυαλωμένους που εξακολουθούν να προβάλλουν ιδεολογήματα μίζερης αλλαγής.
Κατά συνέπεια, το αληθινό πρόβλημα των νέων δεν είναι τόσο, πιστεύω, η οικονομική δυσπραγία (για την οποία προφανώς δεν φταίνε σε τίποτε) όσο η ενδεχόμενη αδιαφορία τους να αναλάβουν δράση. Ασυμβίβαστα και επιθετικά. Πολλές φορές αυτή η δράση δεν μας αρέσει. Προτιμότερες, πάντως, οι «αμαρτίες» των νέων από τις «ενάρετες» διακηρύξεις κακόσχημων πολιτικών. Τουλάχιστον οι νέοι δεν καταφεύγουν στη φτήνια του λαϊκισμού και της υποκρισίας. Ποιο είναι λοιπόν το μέλλον των νέων σήμερα; Πολύ απλό και καθαρό: να αλλάξουν το παρόν. Να δημιουργήσουν το δικό τους μέλλον. Επιθετικά και ασυμβίβαστα. Με τις δικές τους ατομικές και συλλογικές προσπάθειες. Με τα δικά τους δύσκολα αλλά ίσως σωτήρια κριτήρια. Ούτως ή άλλως, τα κριτήρια των μεγάλων αποδείχθηκαν ολέθρια.

* Ο κ. Γιώργης Γιατρομανωλάκης είναι καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας και συγγραφέας.

2 σχόλια:

  1. Αυτό που συχενώμαστε είναι όταν ο Πολιτικός Λόγος γίνεται ... Εκκλησιαστικός ! Η Πάλη, ο Αγώνας για τον Σοσιαλισμό, Ειρήνη και όλα τα Αγαθά, μπορεί να ακούγεται Ουτοπικά αλλά ο ΔΡΟΜΟΣ προς ΕΚΕΙ πρέπει να είναι Πραγματικός και Ρεαλιστικός ! Δεν μπαίνουμε στην Διαδικασία να Σας αναφέρουμε τσιτάτα από Μάρξ/Ενγκέλς κ. Λένιν, όπως συνηθείζουν να κάνουν οι αγγράματοι "Ελληναράδες" διαστρεβλώνοντας την "Αρχαία Ελλάδα" τους της φιλοσοφείας και επιστήμης ! Αλλά, καλά θα κάνουν οι φίλοι του ΚΚΕ, αλλά και όλοι οι ... "Αγαπάται Αλλήλους" να μην κατέβουν στο επίπεδο των Κοινονικών και Πολιτικών/Επιστημονικών Ανιστοριτών Λαθών ! Δεν μπαίνουμε στην ... Χρονοβόωρα Διαδικασία Μελετών, Τυρβάζοντας περί "Γεωγραφίας κ. Τοπολογίας", "Προσδιορισμού κ. Απροσδιοριστίας" ! Δίοτι ανέκαθεν, τα συμφέρωντα έχουν απευθείας σχέση με το επίπεδο Παιδείας-Πολιτισμού, Το επίπεδο Παιδείας-Πολιτισμού σου ανοίγουν τους Οφθαλμούς για να δείς και να Καταλάβεις/Ερμηνεύσεις την Αναγκαίοτητα, ώστε να τροποποιήσεις την Ζωή σου, την Κοινωνία σου ! Απλά Ελληνικά: Αλλά τα Συμφέρωντα του Κινέζου κ. άλλα του Ουγκαντέζου ! Αλλά τα Συμφέρωντα Γερμανού κ. άλλα του Θιβετιανού ! Αλλά της ... Μαρίκας κ. άλλα της ... Τατίκας ! Και έτσι βλέπουμε ότι στην Ελλάδα "ΟΛΟΙ" είχαν τους Οφθαλμούς τους κλειστούς δίοτι δεν "ΕΙΧΑΜΑΙ" ΟΥΤΕ ΠΑΙΔΕΙΑ ΟΥΤΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ! Είχαμαι της ΚΟΡΩΝΕΣ των αγγράμματων "ΕΛΛΗΝΑΡΑΔΩΝ" απο την μια μεριά, και από την άλλη τους Πολιτικά Παραδωμένους .... Θρησκόληπτους Παραδωμένους ! Παρότι που σας συνηστούμαι θερμά, να διαβάσεται Μάρξ/Ενγκέλς/Λένιν, εμείς εντοπίζουμαι ορισμένα ΧΟΝΤΡΑ λαθάκια τους, αναφορικά με τους ... μικρούς "ΛΑΟΥΣ" !! Διότι σήμερα (εδώ και 2 χρόνια) ΕΜΕΙΣ, ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, αυτός ο "ΜΙΚΡΟΣ ΛΑΟΣ", μπορούν να ΤΙΝΑΞΟΥΝ στον ΑΕΡΑ όλο αυτό το Σάπιο Παγκόσμιο Οικονομικό/Χρηματοοικονομικό Σύστημα !! Αλλά εσείς διαλεγώσασται ως άλλοι Χριστιανοί, Πολιτικοί Χριστιανοί, για μια άλλη Ζωή ! Οταν σήμερα έχουμε τα καλήτερα Επιστημονικά Εργαλεία για τον μετασχηματισμό, ΟΧΙ μόνο της Κοινωνίας μας, αλλά ΟΛΩΝ των Κοινωνιών (όπου υπάρχουν καπιταλιστικές δομές) ! Αλλά ορισμένοι αγωνίζονται να αποδείξουν ότι πράγματι υπάρχουν .... ΜΙΚΡΟΙ ΛΑΟΙ !!! Τελειώνοντας, για ΟΛΟΥΣ τους ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΥΣ: Η ΛΕΞΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ... ΕΛΛΗΝΙΚΗ ! Και υπάρχει ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΟ για να χρησιμοποιείται ως όνομα "Κρατικής Οντότητας" από ΜΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ! ΟΥΤΕ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΟΥΤΕ ΑΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ! ΕΜΕΙΣ οι ΕΛΛΗΝΕΣ, ΑΝΕΚΑΘΕΝ δεν σηζητάμε για το ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σιγά το ... ΝΕΟ ! Πάρτε και από εδώ ορισμένα "ΑΛΛΑ" στοιχεία: 1. γνωρίζεται ότι πρώτα η Γερμανία κ. η Γαλλία ξεπάρασαν το όριο του 3% που είχαν ορίσει οι ίδιοι 1 Γιατί ; και πως; 2. Γνωρίζεται ότι μετά την επανένωση των Γερμανιών, έγινε δολοφονική απόπειρα στον Σοιμπλερ και ... Λαφονταιν ; Γιατι ; Δύο πολιτικών από διαφορετικά στρατόπεδα, γιατι; 3. Ο Σοιμπλερ είτανε "αντίπαλος" στον Κολ, ενώ ο Λαφονταιν αποχώρησε ως σούπερ υπουργός Οικονομικών της κυβερνήσεως Σροντερ, εφόσον ... τσακώθηκε με της Γερμανικές κ. Γαλλίκες τράπεζες, μάλιστα τα ΜΜΕ της .... Αγγλίας των παρουσίαζαν με μουστάκι και στολή του ..... Χίτλερ !! Γιατί άραγε ;; 4. Γνωρίζεται οτι οι ιδρυτές στην ΗΠΑ της Lehmann Brotherds κ. Goldmann Sachs ξεκίνησαν απο δύο μικρά πολύ κοντά μεταξύ τους χωριά στην Γερμανία ; Από "φτωχές" οικογένειες, αλλά με .... μεγάλη όρεξη ! Το ότι είτανε Γερμανοεβραίοι δεν είτανε το .... καταλυτικό ! 5. Γνωρίζεται ότι η φράση "Bad Banks", αν και αγγλική την εφευράν οι .... Γερμανοί ; Γιατί άραγε ; Μήπως για να καλείψουν τα σχεδόν 800 δίσ. Δολ. (τοξικά ομόλογα), που τους τα φόρτοσαν τους Γερμανούς η αμερικάνικη οικονομία μετά την "υπόθεση" Lehmann διαμέσου του Ακερμαν ;; 6. Γνωρίζεται ότι η 2η μεγάλη γερμανική τράπεζα η Κομερτς Μπάνκ έχει βαρέσει κανόνι, αλλά το κρατάν μυστικό και θα την ..... κρατηκοποιήσουν ;; 7. Φαντάζεσται ότι τα λεγώμενα "πλεονάσματα" της Γερμανικής οικονομίας δεν είναι ... Γερμανικά και ένα μέρος τους είναι εικονικά ;; 8. Μπορείται να φανταστείται ότι η Γερμανία είναι ένα θύμα όπως η Ελλάδα ;; 9. Και εφόσον ψάξεται τα παραπάνω 8 σημεία και δείται τα συγκηνωνούντα δοχεία των δρόμων και διαδρομών του χρηματηστηριακού παγκόσμιου κεφαλαίου, τότε θα δείται τι σας (ΜΑΣ) περιμένει !! Διασταυρώστε τους μην ΜΑΣ .... ΣΤΑΥΡΩΣΟΥΝ !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή