Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

ΧΡΟΝΟΔΙΑΦΥΓΗ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΟΔΙΑΦΥΓΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.

Του Λευτέρη Κουσούλη *

Ένα κεντρικό ζήτημα στην πολιτική είναι ο χρόνος. Τίποτα δεν είναι στην πολιτική πιο κεντρικό από το χρόνο. Όλα συντελούνται στο χρόνο. Στη ροή του χρόνου κάτι υπάρχει ή δεν υπάρχει.
Παρατηρώντας την εξέλιξη των πολιτικών πραγμάτων στη χώρα, μέσα στη οδυνηρά κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, φαίνεται να αγνοείται παντελώς η καταλυτική αυτή διάσταση. Οι πολιτικοί ενεργούν, η Κυβέρνηση πάντως ενεργεί, σαν να είναι κύριοι του χρόνου. Σαν να μπορούν να καθορίζουν αυτοί το πότε των αποφάσεών τους. Ενώ την ίδια ώρα δίπλα ο ποταμός ρέει.
Ακούμε τον τελευταίο καιρό, με πληθωρικό τρόπο, τις καταγγελίες για φοροδιαφυγή. Η φοροδιαφυγή ευθύνεται για όλα -μας λένε- και αν μπορούσαμε να θεραπεύσουμε αυτό το πρόβλημα, θα θεραπεύαμε ταυτόχρονα όλες τις πληγές.
Προτάσσουμε στη δημόσια συζήτηση τη φοροδιαφυγή, ρίχνοντας φυσικά αποκλειστικά την ευθύνη στον πολίτη (που ασφαλώς ευθύνεται, όχι όμως μόνο αυτός) και αγνοούμε το άλλο βαρύτερο πρόβλημα, το πρόβλημα της απώλειας του χρόνου, τη χρονοδιαφυγή.
Για τη χρονοδιαφυγή δεν ευθύνονται καθόλου οι πολίτες. Είναι αποκλειστικό πρόβλημα της πολιτικής τάξης. Είναι αποκλειστική επιλογή της και αποτελεί στο βάθος μια αντίληψη διαχείρισης της εξουσίας. Φυσικά, δεν θα μιλήσει ποτέ η ίδια για τη χρονοδιαφυγή. Γιατί θα ήταν σαν να κατηγορούσε τον εαυτό της. Και θα έπρεπε, ίσως τότε, να αναζητήσει τα αίτια αυτής της συμπεριφοράς της. Η πολιτική αδυναμία διαχείρισης του χρόνου είναι αυτή που μας έχει φέρει ως εδώ. Παράγει την αδράνεια, νομιμοποιεί την ακινησία και κρατάει τη χώρα καρφωμένη στο τέλμα.
Ενώ ο χρόνος πρέπει να αξιοποιείται στην πολιτική προς ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα, εδώ, στο λεγόμενο πολιτικό μας σύστημα, γίνεται χρήση του για την κατοχύρωση της ισχύος. Στην πραγματικότητα, το πολιτικό μας σύστημα επιδιώκει να παγώσει το χρόνο, να τον θέσει στη διάθεσή του και έτσι να αποφύγει την αναμέτρηση με τα προβλήματα. Δηλαδή, μέσα στη χρονοδιαφυγή βρίσκεται εντέχνως κρυμμένη η ευθυνοδιαφυγή, η μέγιστη αυτή πολιτική απαξία.
Κάθε φορά, λοιπόν, που ακούμε τον καταιγισμό για τη φοροδιαφυγή να μην ξεχνάμε ότι δίπλα της και στην πραγματικότητα πάνω απ’ αυτήν, βρίσκεται το μεγαλύτερο πρόβλημα της χρονοδιαφυγής του πολιτικού κόσμου και μέσα σ’ αυτήν η προσβλητική ευθυνοδιαφυγή του.

*Ο Λευτέρης Κουσούλης είναι Πολιτικός Επιστήμονας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου