Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ.

Από το λιθο...Βόλο.
Την απλοποίηση της ελληνικής γραφής ζητά ο ανεξάρτητος κύπριος ευρωβουλευτής Μάριος Ματσάκης, με σχετική εισήγηση που υπέβαλε προς τον υπουργό Παιδείας της Κύπρου Ανδρέα Δημητρίου και την κοινοποίησε στους Έλληνες ευρωβουλευτές.
Ο κ. Ματσάκης προτείνει στον Κύπριο υπουργό τη σύσταση μιας ολιγομελούς επιτροπής γλωσσολόγων, οι οποίοι θα μπορούσαν, εμπεριστατωμένα να επεξεργαστούν την πρότασή του και να δώσουν μια επιστημονικά έγκυρη πρόταση για τον εκμοντερνισμό ή απλοποίηση της Ελληνικής γραφής.
Στην επιστολή του ο Κύπριος ευρωβουλευτής παραθέτει ως τροφή για σκέψη τα εξής:
1.Να καταργηθούν τα γράμματα η και υ και να αντικατασταθούν από το γράμμα ι.
2. Να καταργηθεί το γράμμα ω και να αντικατασταθεί από το γράμμα ο.
3. Να καταργηθούν οι συνδυασμοί γραμμάτων και να αντικατασταθούν το αι με το ε, τα ει, οι, υι με το ι, το αυ με το αβ, κ.α.
4. Να καταργηθεί το γγ και να αντικατασταθεί από το γκ.
5.Να καταργηθεί το τελικό ς και να αντικατασταθεί από το γράμμα σ.
Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω αλλαγών, αναφέρει ευρωβουλευτής, το Ελληνικό αλφάβητο θα έχει μόνο 21γράμματα(α, β, γ, δ, ε, ζ, θ, ι, κ, λ, μ, ν ,ξ , ο ,π, ρ, σ, τ, φ, χ, ψ) και ένα μόνο δίψηφο (το 'ου').
Ο κ. Ματσάκης υποστηρίζει ότι η απλοποίηση της Ελληνικής γραφής καθίσταται αναγκαία μέσα στα πλαίσια μιας τάσης ενωτικής πορείας των γλωσσών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, μια τέτοια αλλαγή θα καταστήσει την Ελληνική γραφή πιο απλή και πολύ πιο εύχρηστη. Ιδιαίτερα όσον αφορά την χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή και σε σχέση με μεγάλο αριθμό ατόμων που έχουν διάφορες μορφές δυσλεξίας.

Ειλικρινά, αδυνατώ να κατανοήσω τους λόγους που επικαλείται ο ευρωβουλευτής. Δεν είναι δυνατό με το πρόσχημα δήθεν του εκσυγχρονισμού της ήδη επικίνδυνα ρημαγμένης τα τελευταία χρόνια γλώσσας μας, να προτείνει τέτοιες αλλαγές. Δεν ξέρω αν υπάρχει δόλος ή πρόκειται για μια εκ των έσω ανθελληνική επίθεση. Η ορθογραφία της ελληνικής γλώσσας είναι ιστορική ορθογραφία. Οι λαοί κ. Ματσάκη, επιθυμούν να έχουν ιστορικά ερείσματα για να τεκμηριώσουν την ιστορική τους συνέχεια ευρισκόμενοι μέσα στην κρεατομηχανή της παγκοσμιοποίησης και όταν δεν έχουν τα εφευρίσκουν πχ ΗΠΑ, Σκόπια. Η γλωσσική συνέχεια αποδεικνύει την ιστορική συνέχεια του ελληνικού έθνους.
Θα ήθελα όμως να ρωτήσω τον ευρωβουλευτή, θα τολμούσε κάποιος να προτείνει σε Γάλλο να εξαλείψει τους τρεις τόνους, ή να γράψει το beaucoup - bocou, ή το couteau – couto; Θα τολμούσε να προτείνει σε ένα Άγγλο να γράψει αντί thought -thot, ή σε ένα Γερμανό να γράψει αντί Erbschleicher – Erbsleiher και θα δούμε τι θα γίνει!
Μ΄ αυτά και με άλλα, έρχονται στο μυαλό μου οι δηλώσεις του Χενρι Κισιγκερ ο οποίος πριν από αρκετά χρόνια είχε πει:
«Ο Ελληνικός λαός είναι δυσκολοκυβέρνητος και γι' αυτό πρέπει να τον πλήξουμε βαθιά στις πολιτισμικές του ρίζες. Τότε ίσως συνετισθεί. Εννοώ δηλαδή, να πλήξουμε τη γλώσσα, τη θρησκεία, τα πνευματικά και ιστορικά του αποθέματα, ώστε να εξουδετερώσουμε κάθε δυνατότητα του να αναπτυχθεί, να διακριθεί, να επικρατήσει για να μη μας παρενοχλεί στα Βαλκάνια, να μη μας παρενοχλεί στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή, σε όλη αυτή τη νευραλγική περιοχή μεγάλης στρατηγικής σημασίας για μας, για την πολιτική των ΗΠΑ».
Κύριε Ματσάκη είστε ανιστόρητος και επικίνδυνος. Περιοριστείτε στο ευρωκοινοβουλευτικό σας έργο και αφήστε την ελληνική γλώσσα να συνεχίσει την ιστορική της διαδρομή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου