Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ

Ένα Βυζαντινό* σύμβολο ''δανείστηκαν " οι Οθωμανοί.
Από το λιθο...Βόλο.

 Ο όρος ημισέληνος στα Ελληνικά είναι λανθασμένος, αφού το σύμβολο δεν απεικονίζει «μισό» φεγγάρι, αλλά το ένα τέταρτο αυτού. Πιο σωστός θα ήταν ο όρος «αμφίκυρτος σελήνη».Στα τουρκικά, λανθασμένα, την ονομάζουν ως «φεγγάρι-άστρο» (ay yıldız), σαν να ήταν ολόκληρο φεγγάρι. Το σύμπλεγμα της ημισελήνου (δηλ. το μισοφέγγαρο και το άστρο) έχει βαθιά σχέση στο χρόνο με την Ελληνική παράδοση και τον πολιτισμό.

Κέρμα από το αρχαίο Βυζάντιο, στο οποίο διακρίνεται η λέξη ΒΥΖΑΝΤΙΩΝ.

Η Τούρκικη σημαία, και το αντίστοιχο "εθνικό σύμβολο" των Τούρκων, προέρχεται από ένα σύμβολο της αρχαιοελληνικής πόλης Βυζάντιον, που υπήρχε στην θέση της Κωνσταντινούπολης.
Αυτό το σήμα, είναι πανάρχαιο και το συναντούμε ως λατρευτικό σύμβολο της θεάς Εκάτης. Το αρχαιότερο ελληνικό νόμισμα πάνω στο οποίο υπάρχει η ημισέληνος είναι νόμισμα από την Κάτω Ιταλία που χρονολογείται στον 6ο αιώνα π.Χ, το οποίο συναντούμε σε πολλές περιοχές του αρχαίου ελληνικού κόσμου.
Έγινε σύμβολο της αρχαιοελληνικής πόλης του Βυζαντίου όταν ο Φίλιππος, πατέρας του Μεγαλέξανδρου,το 341π.Χ, προσπάθησε να καταλάβει αυτή την πόλη, και μια νύχτα με συννεφιά, έστειλε πολεμιστές (σαν καταδρομική επιχείρηση) να περάσουν τα τείχη, για να αλώσουν την πόλη.
Ξαφνικά, εμφανίστηκε το φεγγάρι, οι εισβολείς έγιναν αντιληπτοί και αποκρούστηκε η επίθεση. Από τότε, και επειδή θεωρήθηκε ως θεϊκή βοήθεια προς την πόλη, έγινε σύμβολο της πόλης του Βυζαντίου.
Πολλούς αιώνες αργότερα και συγκεκριμένα τον 5ο αιώνα μ.Χ. ο αυτοκράτορας Αναστάσιος Ι (491-518 μ.Χ.), έκοψε νόμισμα που στη μια μεριά έχει την προτομή του αυτοκράτορα και στην άλλη την ημισέληνο. Στη συνέχεια και για πολλούς αιώνες συναντούμε την ημισέληνο με πολλούς τρόπους σε απεικονίσεις στο Βυζάντιο.
Όταν έφτασαν οι Σελτζούκοι και μετέπειτα οι Οθωμανοί στην περιοχή της Μικράς Ασίας, αντέγραψαν σε πάρα πολλά πράγματα το ανώτερο πολιτισμικά Βυζάντιο. Ο Μωχάμεντ ο πορθητής (και οι επόμενοί του), χρησιμοποίησε τα πάντα που βρήκε από τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, για να δώσει αυτοκρατορική χροιά στην Οθωμανική κατάκτηση, το έκανε σύμβολο της Οθωμανικής κυριαρχίας, και έτσι έμεινε ως μουσουλμανικό σύμβολο.
Μέχρι τον 18ο αιώνα το τουρκικό εθνόσημο ήταν η απλή ημισέληνος, χωρίς το άστρο. Το άστρο με οκτώ ακτίνες προστέθηκε στο τέλος του 18ου αιώνα και μετατράπηκε σε πεντάκτινο στα μέσα του 19ου αιώνα. Φαίνεται λοιπόν ότι οι Οθωμανοί όπως αντέγραψαν το Βυζάντιο σε διοίκηση, θεσμούς, μοντέλα σκέψης και χίλια άλλα πράγματα έτσι και η ίδια η σημαία τους ήταν ένα κλεμμένο βυζαντινό σύμβολο.
Σήμερα όσοι θέλουν να δουν την ημισέληνο σε βυζαντινά νομίσματα δεν έχουν παρά να επισκεφθούν τις νομισματικές συλλογές των Ελληνικών Μουσείων αλλά ακόμα και σε Βυζαντινές τοιχογραφίες στη Λακωνία (χωριό Γεράκι κ.α.), όπου υπάρχει πεντακάθαρο σε ασπίδα του Αγίου Γεωργίου.
Ας γνωρίσουμε την ιστορία μας και ας πάψουμε να ανεχόμαστε τις ιστορικές αυθαιρεσίες των γειτόνων μας και να τους υπενθυμίζουμε ότι ενώ μας αποκαλούν «Γιουνάνηδες» δηλαδή Ίωνες, εξακολουθούν να κατέχουν την Ιωνία.


*Αρχαία αποικία των Μεγαραίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου