Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

ΦΡΑΓΚΟΛΕΒΑΝΤΙΝΙΚΑ.


“Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική. Το σπίτι φτωχικό στις αμμουδιές του Ομήρου... Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου στις αμμουδιές του Ομήρου”.

Καμία σχέση με την έγνοια του Ελύτη το υπουργείο Δια Βίου Μάθησης.

Δεν το λες έγνοια το γεγονός ότι κυκλοφορεί τα περίφημα DVD- βιβλία , με τα περιεχόμενα των μαθημάτων γραμμένα στα greeklish. To λες γκάφα, προχειρότητα, έλλειψη σοβαρότητας, αδιαφορία, λάθος μήνυμα σε μια ολόκληρη γενιά που καθημερινά πληκτρολογεί ασταμάτητα greeklish.
Το καθ' ύλην αρμόδιο υπουργείο θα έπρεπε να ξέρει , αλλά και να έχει κάνει σημαία του, ότι δεν είναι απλό εργαλείο η γλώσσα. Είναι ο πολιτισμός μας, είναι η ιστορία μας, είναι η σκέψη μας, είναι η νοοτροπία μας, είναι η ταυτότητά μας. Πάνω από όλα η γλώσσα είναι αξία.
Ένα από τα λίγα πράγματα που μας έχουν απομείνει και για το οποίο μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι στη χώρα αυτή, είναι η γλώσσα μας!
Κάποιος να ενημερώσει το υπουργείο ότι τα “Trhskeytika” η “Algebra kai ta Stoixeia Pithanothtwn”, μπορούν να γραφούν σε ελληνικές γραμματοσειρές που διαθέτουν τα πληκτρολόγια. Ή ας αλλάξουν πληκτρολόγια και από Φραγκολεβαντίνικα να γράφουν ελληνικά.
Στους μεταρρυθμιστές του Νέου Σχολείου αφιερωμένο ένα κείμενο που είχε γραφτεί για άλλους συναδέλφους τους μεταρρυθμιστές του Δια Βίου Πάθησης:

“Αυτοί, τα κτήνη τα τετράποδα που έκαναν αυτές τις μεταρρυθμίσεις – αυτό παρακαλώ να γραφεί στις εφημερίδες- δεν ξέρουν τι είναι γλώσσα. Δεν ξέρουν αυτό που γνώριζε η κόρη μου στα τρία της χρόνια. Μάθαινε μία λέξη και μετά έψαχνε για τις συγγενείς της. Αυτό είναι μια γλώσσα. Ένα μάγμα, ένα πλέγμα, όπου οι λέξεις παράγονται οι μεν από τις δε, όπου οι σημασίες γλιστράνε από τη μία στην άλλη, είναι μια οργανική ενότητα από την οποία δεν μπορείς να βγάλεις και να κολλήσεις πράγματα, δυνάμει μιας ψευτοκυβέρνησης, καθισμένος σ’ ένα γραφείο στο υπουργείο Παιδείας. Ήδη, τα παιδιά δεν μπορούν να καταλάβουν Καβάφη, Σεφέρη, Ελύτη, γιατί αυτοί είναι γεμάτοι από τον πλούτο των αρχαίων ελληνικών. Δηλαδή, πάμε να καταστρέψουμε ό,τι κτίσαμε. Αυτή είναι η δραματική μοίρα τού σύγχρονου ελληνισμού.”
Κορνήλιος Καστοριάδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου