Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

ΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ...

Το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης δέχθηκε να επιστρέψει στην Αίγυπτο 19 θραύσματα, που προέρχονται από τον τάφο του φαραώ Τουταγχαμών κοντά στο Λούξορ, ανακοίνωσε την Τετάρτη το αιγυπτιακό Ανώτατο Συμβούλιο Αρχαιοτήτων (CSA).
«Χάρη στη γενναιοδωρία και το αίσθημα δεοντολογίας του Μητροπολιτκού Μουσείου, αυτά τα 19 αντικείμενα του τάφου του Τουταγχαμών θα ενωθούν με τους άλλους θησαυρούς του νεαρού φαραώ» δήλωσε ο επικεφαλής του Συμβουλίου Αρχαιοτήτων Ζάχι Χαουάς.
Τέσσερα από τα αντικείμενα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, έχουν «σημαντικότερο ιστορικό ενδιαφέρον», ιδιαίτερα ένα μικρό σκυλί από ορείχαλκο και ένα στοιχείο περιδέραιου που αναπαριστά μια σφίγγα.
Τα αντικείμενα θα εξακολουθήσουν να εκτίθενται στις ΗΠΑ ως τα μέσα του 2011, οπότε θα αποσταλούν στην Αίγυπτο.
Ο τάφος του Τουταγχαμών, φαραώ της 18ης δυναστείας που πιστεύεται πως πέθανε σε ηλικία 18 ετών αφού βασίλευσε δέκα χρόνια, ανακαλύφθηκε το 1922 από τον Βρετανό αρχαιολόγο Χάουαρντ Κάρτερ. Μολονότι την εποχή εκείνη είχε αποφασιστεί ότι ο θησαυρός που βρέθηκε στον τάφο θα παρέμενε στην Αίγυπτο, μικρά κομμάτια βγήκαν από τη χώρα.
Η Αίγυπτος κάνει εντατικές προσπάθειες, για να επιτύχει την επιστροφή των αναρίθμητων αρχαιοτήτων της που έχουν διασπαρεί σε όλο τον κόσμο, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι μεγάλο μέρος τους βγήκε παράνομα από τη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου