Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

ΝΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥ...ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ.

Οι εποχές αλλάζουν, ο τρόπος της ενημέρωσης αλλάζει. Έτσι από το «το έγραψε η εφημερίδα», πήγαμε στο «το είπε το ραδιόφωνο» για να φτάσουμε στο «το έδειξε η τηλεόραση». Οι συνήθειες των ανθρώπων όμως αν και σε πολλούς τομείς παραμένουν ίδιες, στον τομέα της ενημέρωσης, ευτυχώς αλλάζουν. Η αντίληψη του ότι αφού δημοσιεύτηκε κάπου, το είδα κάπου, άρα είναι αλήθεια και μάλιστα πολλές φορές πέραν κάθε αμφισβήτησης, κλονίζεται. Τα παραδοσιακά ΜΜΕ αν και παραμένουν η τέταρτη και ισχυρότερη κατά την άποψή μου εξουσία, από την εποχή του απόλυτου ελέγχου περνούν στην εποχή της αμφισβήτησης και κλονίζονται σε ένα βαθμό.

Οι πωλήσεις των εφημερίδων έχουν πέσει κατακόρυφα. Ο κόσμος αν και στήνετε με τις ώρες μπροστά στο χαζοκούτι, έχει αρχίσει να αμφισβητεί την εγκυρότητα αυτών που του πασάρουν σαν είδηση και όλο και περισσότεροι ταυτίζουν τους δημοσιογράφους με το ψέμα ή αν θέλετε με την κατευθυνόμενη και ελεγχόμενη δημοσιογραφία. Η επιρροή τους αν και παραμένει μεγάλη, δεν είναι πια το ίδιο ισχυρή. Στα κρίσιμα χρόνια που έρχονται, το Σύστημα χρειάζεται περισσότερο από ποτέ την χειραγώγηση του κόσμου και τα ιστολόγια διαδραματίζουν πια στις νεότερες τουλάχιστον γενιές πρωταγωνιστικό ρόλο στο ξεσκέπασμα των «νταβατζήδων» της ενημέρωσης, καθώς το διαδίκτυο παραμένει σε μεγάλο βαθμό ελεύθερο και αυτό ενοχλεί.

Με αφορμή λοιπόν τη συνάντηση της 29.9.2010 που είχε η ΑΔΕΔΥ με τους Υπουργούς Ραγκούση και Παπακωνσταντίνου για το «Νέο Μισθολόγιο» των δημοσίων υπαλλήλων, μερίδα των ΜΜΕ, καλλιεργεί έντεχνα την εντύπωση ότι τα μεγαλύτερα επιδόματα στο δημόσιο τομέα είναι αυτά των εκπαιδευτικών (718.000.000 ευρώ) χωρίς όμως να αναφέρουν, ως οφείλουν, ότι οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι περίπου 200.000, ενώ αποσιωπούν το ότι από τις είκοσι μια κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων οι εκπαιδευτικοί είναι τρίτοι από τέλος στις αποδοχές.

Θα μπορούσα να απαριθμήσω πολλές περιπτώσεις από τη επικαιρότητα των τελευταίων ημερών, έτσι για να αναδείξω το ρόλο (δε θέλω να χρησιμοποιήσω χαρακτηρισμούς) των ΜΜΕ. Πολλές από αυτές μου προκαλούν οργή, άλλες ευθυμία. Έτσι κι αλλιώς νόμος είναι το δίκιο του…δημοσιογράφου.
λιθο...Βόλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου