Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

ΠΕΡΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ...

Από το λιθο…Βόλο.
Άκουσα στο βραδινό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης του ΣΚΑΙ (7.7.2010) το ρεπορτάζ αναφορικά με την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι μου για τις ζοφερές προοπτικές του ασφαλιστικού.
Σύμφωνα λοιπόν με το τελικό νομοσχέδιο, μετά τους εργαζόμενους στην Τράπεζα της Ελλάδας, τους γιατρούς, τους δικηγόρους, τους μηχανικούς, τους δημοσιογράφους και λοιπούς εργαζόμενους στον χώρο του Τύπου, μπορούν να ασφαλίζονται χωριστά, οι υπάλληλοι της Βουλής, οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ και δεν ξέρω και πόσοι ακόμη. Όλες αυτές οι ομάδες υποστηρίζουν την ασφαλιστική τους αυτονομία, επικαλούμενες τα υγιή οικονομικά ταμεία τους. Αυτό όμως δεν τους δίνει το δικαίωμα να αυτοεξαιρούνται από την κοινωνική αλληλεγγύη, προς όφελος της δικής τους συντεχνίας.
Αναμφίβολα, αν ψηφιστεί έτσι όπως κατατέθηκε το νομοσχέδιο, πρόκειται για μια σημαντική νίκη του πελατειακού κράτους και όσοι το ψηφίσουν δε θα πρέπει να είναι καθόλου υπερήφανοι γι αυτό. Η εξαίρεση των «ευγενών» ταμείων αποτελεί αρνητική εξέλιξη και κυρίως είναι βαθιά αντικοινωνική. Έτσι μέσα στο νοσηρό πολιτικό κλίμα, η κυβέρνηση αντί να διαφυλάξει τα υπολείμματα της αξιοπιστίας της, φροντίζει να τα εξαντλήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου