Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

ΔΙΚΟΠΟΙ ΧΡΕΟΚΟΠΟΙ.

Του Γιάννη Πανούση

Κύριε Κοκουλοσκεπάστρα,
Ωδηγούσατε… ενώ είχατε αποκοιμιθή!

Άσημος Λίθος, Η άσκησις της Ικαρίας


Επιλεκτική χρεοκοπία σημαίνει ότι οι ολίγοι (οι κυβερνώντες; οι υπερκυβερνώντες; οι παρακυβερνώντες;) αποφασίζουν ποιά κοινωνικά στρώματα θα πτωχεύσουν για να σωθούν κάποια τζάκια.
Επιλεκτική χρεοκοπία σημαίνει ότι οι πλήρως αποτυχόντες πολιτικοί (του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ) αντί να ζητήσουν συγνώμη και να μπουν μόνοι τους στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, αποφασίζουν να πάρουν μαζί τους και ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού (εν είδει προ-επιλεγέντων ομήρων).
Επιλεκτική χρεοκοπία σημαίνει ότι οι κρατικοδίαιτοι διανοούμενοι και οι λοιποί διαμορφωτές της κοινής γνώμης (εξακολουθούν να) έχουν κοντή μνήμη και ηθική. Και γι’ αυτό επιλέγουν ποια χρεοκοπημένα πολιτικά πρόσωπα και ποιες χρεοκοπημένες πολιτικές πρακτικές θα προβάλλουν και τί θα αποκρύψουν.
Με άλλα λόγια επιλεκτική χρεοκοπία σημαίνει να αποφασίζουν άλλοι για σένα χωρίς εσένα (και, κυρίως, εναντίον σου).
Γι’ αυτό στην (όποια) παύση πληρωμών επισείουν, πρέπει να απαντήσουμε με παύση διαλόγου/ επικοινωνίας/ εμπιστοσύνης σ’ αυτούς (και μ’ αυτούς) που θέλουν να μας παρασύρουν στο δικό τους «χρηματιστήριο συναλλαγών».

Υ.Γ. Πλάι στην επιλεκτική οικονομική χρεοκοπία παραμονεύει και η γενική εκ-πτώχευση των κοινωνικών μας αξιών. Σ’ αυτήν πρέπει να πούμε το Μεγάλο Όχι. Δεν θα γίνουμε ρινόκεροι. Δεν θα τους μοιάσουμε. Δεν θα επιλέξουμε κι εμείς θύματα ανάμεσα στους συνανθρώπους μας, τους ήδη θυματοποιημένους. Το με «Ποιους είσαι;» αποκτά, πλέον, και ηθικό περιεχόμενο.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου