Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

ΟΛΑ ΣΤΟ ΦΩΣ

ΟΛΑ ΣΤΟ ΦΩΣ
Από το λιθο...Βόλο

Συνηθίζω, όταν έχω χρόνο, να πελαγοδρομώ στο διαδίκτυο. Ίσως να θεωρείται χάσιμο χρόνου. Εν μέρει έχουν δίκιο όσοι υποστηρίζουν αυτή την άποψη. Συχνά όμως αλιεύεις ειδήσεις που προκαλούν το περί δικαίου αίσθημα.
Έτσι λοιπόν βρέθηκα στην ιστοσελίδα http://www.edulll.gr/, όπου διαπίστωσα ότι ενώ η χώρα βρίσκεται σε βαθειά ύφεση, ενώ οι εκπαιδευτικοί και άλλοι εργαζόμενοι έχουν γονατίσει κυριολεκτικά από τα κυβερνητικά μέτρα, οι καταγγελίες για κατασπατάληση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, δεν πτοούν κανέναν στο Υπουργείο Παιδείας.

Το Υπουργείο Παιδείας λοιπόν κατασπαταλά τα χρήματα του ΕΣΠΑ, προκηρύσσοντας τον ένα διαγωνισμό μετά τον άλλο για πανάκριβες και υπερτιμολογημένες υπηρεσίες συμβούλων.

Έτσι μετά την απόσυρση (μετά τις έντονες αντιδράσεις) της προκήρυξης για συμβούλους που θα έκαναν προτάσεις για το νομοσχέδιο που πρόσφατα ψηφίστηκε, προχωρά σε νέες προκηρύξεις. Ας δούμε για των λόγων μου το αληθές αυτές τις προκηρύξεις:

* Σύμβουλος επικοινωνίας. Αμοιβή 270.000 ευρώ για δυο χρόνια με δυνατότητα ανανέωσης για ακόμα δυο χρόνια με επιπλέον κόστος 180.000 ευρώ. Σύνολο 450.000 ευρώ.

* Σύμβουλος αξιολόγησης του ΕΣΠΑ. Αμοιβή 300.000 ευρώ για δυο χρόνια με δυνατότητα παράτασης για άλλα τρία χρόνια με αμοιβή άλλες 300.000 ευρώ. Σύνολο 600.000 ευρώ.

* Σύμβουλος συγχωνεύσεων. Αμοιβή 70.000 ευρώ για διάστημα τριών μηνών.

Αν αναλογιστεί κανείς ότι βρισκόμαστε στο 2010, πόσα χρήματα θα δαπανηθούν για συμβούλους μέχρι το 2013;
Οι υπηρεσίες αυτές δεν μπορούν να καλυφθούν από τους μόνιμους υπαλλήλους του Υπουργείου και αν όχι, γιατί είναι υπερτιμολογημένες;
Ποιες ακριβώς θα είναι οι υπηρεσίες των συμβούλων αυτών, για να δικαιολογούνται αυτές οι προκλητικές αμοιβές;
Τι ακριβώς θα κάνει ο σύμβουλος συγχωνεύσεων και θέλει 23.000 ευρώ το μήνα;
Ποια είναι τα προσόντα αυτών των κυρίων, ώστε να δικαιολογούνται τόσο υψηλές αμοιβές;
Ποια είναι η φιλοσοφία του Υπουργείου Παιδείας και δίνει προτεραιότητα σε παροχές συμβουλευτικών υπηρεσιών, κατασπαταλώντας χρήματα του ΕΣΠΑ;

Καλό θα ήταν η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, να ανακοινώσει όλα τα έργα με τις αντίστοιχες δαπάνες τους που έχει εντάξει στο ΕΣΠΑ, αιτιολογημένα. Έτσι θα διαπιστώσει η εκπαιδευτική κοινότητα και οι γονείς, αν τα χρήματα αυτά θα καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες της παιδείας και όχι τις επικοινωνιακές ανάγκες της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας.
«Όλα στο φως», ήταν ένα από τα προεκλογικά συνθήματα της σημερινής κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό, οι σχολικές επιτροπές των σχολείων(που διαχειρίζονται μερικές χιλιάδες ευρώ), οφείλουν να αναρτήσουν το συνοπτικό πίνακα των δαπανών του έτους 2009, στον πίνακα ανακοινώσεων για την ενημέρωση των γονέων. Μήπως λοιπόν έπρεπε το Υπουργείο Παιδείας να το πράξει πρώτο;
Ακούγεται ότι για την αυτοαξιολόγηση των σχολικών μονάδων έχουν προβλεφθεί 8 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ. Είναι αλήθεια;

«Όλα στο φως», λοιπόν κα Υπουργέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου